Aktualno
Pogovor z nagrajenko Šole zdravja - Katarina Glavač
Pogovor z nagrajenko Šole zdravja - Katarina Glavač

Na Melincih že nekaj let uspešno deluje ŠOLA ZDRAVJA. Tokrat pišemo o nagrajenki, ki je vaditeljica vadbe Metoda 1000 gibov pri skupini Šola zdravja Melinci.

KATARINA GLAVAČ - NAGRAJENKA DRUŠTVA ŠOLA ZDRAVJA

Jutra na igrišču v Prekmurskih Melincih so aktivno in živahno obarvana, saj tam vsako jutro telovadi skupina Društva Šola zdravja Melinci. Vaje »Metoda 1000 gibov« vodijo usposobljeni vaditelji prostovoljci, med katerimi je tudi 59-letna Katarina Glavač, ki je ena izmed letošnjih prejemnic priznanja Društva Šola zdravja. Prejela ga je za trud in velik prostovoljni doprinos društvu in skupini.

Katarinina pot učenja vadbe »Metoda 1000 gibov«, ki je osnovna dejavnost Društva Šola zdravja, se je začela leto nazaj. Izvedbe vaj pa se je naučila že prej, saj se vsakodnevne jutranje telovadbe udeležuje že 5 let.

»Lansko leto sem učila telovadbo v kar treh vaseh. Eno sem imela dopoldne, eno zvečer«, nam pove v telefonskem pogovoru. Ko jo povprašamo, če je bil takšen tempo na njenem urniku upokojenke tudi naporen, pa nam je sproščeno dodala »moraš si samo vzeti čas in z veseljem iti na vadbe, nič drugega«. Kot pravi vodenje vadbe prinaša tudi odgovornost, ki pa jo z veseljem opravlja.

Učinke redne telovadbe prepoznava tudi na svojem počutju, »po vadbi grem domov sproščena. Na vrtu z veseljem delam, ker me nič ne boli, če zjutraj prej telovadim. Prej pa me je bolelo vse. Vpliva tudi na moje zdravje, sem sladkorna bolnica, težave imam s pritiskom in s hrbtenico – vse se mi je izboljšalo. In tudi bolj sem pozitivno naravnana v sebi«. Takšno naravnanost pa zaznavajo tudi v skupini, saj so jo člani predlagali za letošnjo nagrajenko Šole zdravja, »priznanje mi veliko pomeni. Mi daje tudi več motivacije za delo, tudi za nove skupine, če bi se kje odprle« doda.

Aktivna je tudi na drugih področjih »pomagam v Karitasu v naši župniji, sem pa tudi predsednica lokalnega turističnega društva«. Tako včasih ne uspe priti na jutranje vadbe, kar pa za skupino ne predstavlja težav, saj se vaditelji tudi izmenjujejo.

Ko jo povprašamo kaj jo osrečuje, nam v hipu odgovori in se ustavi pri besedi - narava. Doma je med polji, ki jo s kužkom skoraj vsak dan pokličejo na sprehod. Srčno predana pa je tudi nazivu babica, »zjutraj vnuka peljem na avtobus, popoldne pa iskat in to dvakrat, ker imata različne urnike«. Ko jo povprašamo, če kdaj tudi z njima potelovadi, se nasmeje in pravi, da »bolj poredko, ker pravijo, da so se že natelovadili v šoli«.

Če ne z otroki pa bo telovadila še naprej v skupini Šola zdravja, s toplimi pomladno poletnimi jutri bodo s skupino Melinci še naprej nadaljevali z vsakodnevno jutranjo telovadbo. Za še boljšo povezanost v skupini pa bodo v teh toplih dneh po telovadbi še rajši zavili tudi na kakšno skupno kavico. »Imeli bomo tudi pohode. Smo pa tudi prijatelji z bolniki z osteoporozo in mogoče v mesecu juniju vodim telovadbo Metoda 1000 gibov tudi za njih«, opisuje načrte za pomladno poletni čas.

S svežo motivacijo pa se bo pri Katarini našel tudi še kakšen prostor za dodatno širjenje navdiha za gibanje in druženje.  

Zapisala Ana Pirih

 

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij