Aktualno
ČEMAŽ-MEDVEDJI ČESEN
ČEMAŽ-MEDVEDJI ČESEN

Čemaž in njegovi zdravilni učinki ter recepti za okusne jedi so nam dobro poznani.

V teh dneh, ko smo le dočakali sonce in prijetne pomladne temperature, nam tudi narava že ponuja svoje prve darove. Izkoristimo jih, odpravimo se na sprehod ob Muri in obenem naberimo svež čemaž, ki nas razvaja s svojimi zdravilnimi lastnostmi. Nekaj teh v nadaljevanju....

 

Čemaž (Allium ursinum L.) je 10 do 40 cm visoko trajno zelišče, ki ima v zemlji podolgovato čebulico, s prosojnimi in tankimi, belimi luskolisti. Spomladi poženeta iz čebulice le dva dolga, dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa golo, pokončno in robato cvetno stebelce. Veliki snežno beli zvezdasti cvetovi se razcvetajo v maju in juniju. Tvorijo pakobul, ki ga obdaja pred razcvetom kožnat tulec. Rastlina močno diši po česnu in po tem vonju jo najlažje spoznamo. Raste po vlažnih listnatih gozdovih. Marsikje ga sadijo na senčni vrt za obrobek in uporabljajo za česnov nadomestek. Poznali so ga že stari Rimljani, ki so ga imeli raje kot česen, ni pa zanemarljivo dejstvo, da je poznan tudi pod imenom »medvedji česen«. Čemaž je namreč tudi tista rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Zaradi njegovega očiščevalnega učinka jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo vse morebitne nezaželene snovi in poživijo organizem. Tako kot pomaga medvedom, pa pomaga tudi nam. Mnogi namreč trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Ne le, da ima vse značilnosti česna, pač pa ima tudi vse njegove učinkovine in pozitivne lastnosti. Hkrati pa je še boljši, še bolj zdrav(ilen) in še bolj učinkovit. Ne le, da izjemno očiščuje telo in kri, pač pa tudi pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit je tudi celo zoper aterosklerozo. Priporočamo ga tudi osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, odpravlja pa tudi glistavost.

Čemaž je nadvse uporaben tudi v kuhinji, saj ga priporočajo kot nadomestek česna. Užitna je cela rastlina, od gomolja do stebla, listov in celo cvetov. Uživajte ga v zmerno, saj v prevelikih količinah lahko dosežete nasprotni učinek in prebavila razdražite. Uporabljajte ga kot dodatek ali kot začimbo, dodajajte ga omakam, prikuham, špinačam in juham. Najbolje je, da ga uživate svežega, saj tako ohrani svoje zdravilne lastnosti. Dodajajte ga kuhanim jedem, preden jih postrežete, saj kuhan čemaž izgubi veliko učinkovin, vendar pa z njim nikdar ne pretiravajte.

Priporočamo, da ga tudi vložite in ga tako lahko uporabljate skozi vse leto, tudi v bolj hladnih mesecih. Drobno ga nasekljajte in vložite v hladno stisnjeno olivno olje ter dodajte nekaj soli. Tesno zaprite kozarčke in ga vse leto uporabljajte za dodatek k solatam, namazom ali pa zelenjavnim jedem. Sveže pripravljeni listi so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča, zato vam priporočamo, da ga spomladi pripravite kar v sveže stisnjen sok, ki ga uživate po dve žlici trikrat dnevno. Čisti zasluzena pljuča, skrbi za jetra in žolčnik ter hkrati zvišuje odpornost proti infekcijam.

Pozitivne lastnosti čemaža:

 • Ureja prebavo.
 • Odvaja odvečno vodo iz telesa.
 • Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.
 • Čisti kri, kožo in dihala.
 • Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.
 • Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.
 • Čisti ledvice in mehur.
 • Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.
 • Poživlja (daje energijo).
 • Sprošča mišice in krepi želodec.
 • Niža in ureja krvni pritisk.
 • Znižuje nivo holesterola.
 • Pomaga zbijati vročino.
 • Blažilno deluje na živčni sistem

Opozorilo!

Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku. Nobena izmed njiju ne diši po česnu; šmarnica cveti precej drugače od čemaža, listi pa so skoraj identični. Podlesek raste v rozetah, listi so pri dnu žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično.

 

vir: www.bodieko.si

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij