Aktualno
8. MAREC - MEDNARODNI DAN ŽENA - RAZMIŠLJANJE
8. MAREC - MEDNARODNI DAN ŽENA - RAZMIŠLJANJE

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca.

Na ta dan ženske po vsem svetu praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933).

Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvi dan žena (takrat še ni bil mednarodni) so praznovali v ZDA 28. februarja 1909, ko ga je razglasila Socialistična stranka Amerike. Mednarodni dan žena se na 8. marca praznuje od leta 1917.

Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske (bilo jih je več kot 140), ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911. 8. marec so pozneje izbrali zato, ker so v New Yorku na ta dan leta 1857 ženske, zaposlene v tekstilni industriji, prvič stavkale.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov.

 

Kratek pregled zgodovine razkriva, da v preteklosti ni bilo samoumevno, da je ženska enakopravna, enakovredna... Vendar, marsikje še danes ni! Ne zatiskajmo si oči in ne zanikajmo tega, da nad nami še vedno lebdi duh preteklosti. Od ženske se pričakuje seveda, da bo hodila službo, si ustvarila družino, skrbela za otroke in dom, poleg tega pa imela še čas za druženje s prijateljicami, rekreacijo in da bo seveda vedno nasmejana in prijazna do vseh. Upoštevajoč vse to....govorimo o superženski...

Vendar ima vsak pravico do slabega dne, vsak ima pravico, da je včasih len, da si želi trenutka tišine in samote. Čedalje bolj me motijo naslovi v raznih člankih in revijah, ki govorijo o tem, kaj družba pričakuje od nas, kako se "moramo" vesti, kaj vse je "potrebno" postoriti... Mar res? Ali svoboda odločanja ne pomeni tega, da sam izbiraš svojo pot? V partnerski zvezi, ki temelji na razumevanju, zaupanju in zdravem medsebojnem odnosu in spoštovanju ni potrebe po uporabi zgoraj navedenih besednih zvez.

Predvsem pa je pomembno eno:

Naj si ženska ali moški, samski ali v zvezi - sprejeti, spoštovati in imeti rad moraš predvsem in najprej sam sebe. Če sprejemaš sebe te bo sprejela tudi družba.

 

 

Nekaj iskric žensk in zgodovine....

"Če bi radi, da vam nekaj razložijo, prosite moškega. Če bi radi, da bi bilo nekaj narejeno, prosite žensko," je nekoč razmišljala Margaret Thatcher.

"Za vsakim pomembnim moškim se skriva pomembna ženska." Ivana Orleanska

 

Vsem ženskam želim, da v prihodne najdejo same sebe in zaživijo tako, kot si želijo in zaslužijo!

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij