Aktualno
7. APRIL - SVETOVNI DAN ZDRAVJA
7. APRIL - SVETOVNI DAN ZDRAVJA

Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je leta 1950 določila 7. april za svetovni dan zdravja. Vsako leto se v želji po večjem osveščanju javnosti na ta dan izpostavi določeno temo s področja zdravja.

Pozornost ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja usmerjamo v prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije v vseh življenjskih obdobjih. Mnogokrat je ne prepoznamo in posamezniki ne poiščejo ustrezne pomoči. Tudi zato letošnje geslo Svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu zdravja opogumlja - SPREGOVORIMO O DEPRESIJI.

Depresija ni značajska šibkost ali pomanjkljivost. Je bolezen, ki lahko prizadene vsakogar: otroke, mladostnike, odrasle, starejše, ženske med nosečnostjo ali po porodu….Je bolezen, za katero sta značilni dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, ob katerih običajno uživamo, ob tem pa je ovirano tudi naše vsakodnevno delovanje. Osebe z depresijo se običajno soočajo tudi z izgubo energije, spremembo teka in spanja, tesnobo, neodločnostjo, nemirom, brezupom…

Pomembno je vedeti, da depresijo lahko zdravimo, le prepoznati jo moramo in poiskati pomoč. Letošnji svetovni dan zdravja je usmerjen v ozaveščanje o depresiji. Številni ljudje pomoči ne poiščejo zaradi stigme. Pomembno je, da o depresiji spregovorimo, da se o njej pogovarjamo.

Pomemben vir pomoči predstavlja tudi mreža 10 svetovalnic za pomoč v čustveni stiski, ki deluje pod okriljem Centra za psihološko svetovanje Posvet. Svetovalnice so dopolnilo ostalim virom pomoči, saj so za ljudi lažje dostopne; brez napotnice in dolgih čakalnih dob.

Duševno zdravje je pomemben segment zdrave in zadovoljne osebe; le če bomo poskrbeli sami zase, bomo lahko skrbeli tudi za druge.

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij