Aktualno
1. MAJ - PRAZNIK DELA
1. MAJ - PRAZNIK DELA

Praznik dela - znan tudi kot prvi maj, je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886.

Po teh dogodkih se je ta majski dan v delavskih krogih imel za praznik dela, ki so ga ljudje obeleževali z različnimi rituali, med drugim v množici dežel s kurjenjem kresov v spomin na dogodke leta 1886. V 20. stoletju je prvi maj pridobil uraden status praznika dela, začenši v tedanji Sovjetski zvezi. Praznovanja delavskega dne so v času hladne vojne v komunističnih državah dobila obliko velikih vojaških parad in vladno podprtih zborovanj delavstva.

V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji ali protesti delavcev po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati.

Prvomajske praznike veliko ljudi izkoristi za prvi daljši dopust, šolarji se veselijo prvomajskih počitnic. Žal pa današnja, potrošniško naravnana družba, nikakor ne more mimo tega, da tudi te praznične dneve nekateri izkoristijo za nakupe. Večina trgovin posluje po prazničnem delavniku, a to za nekatere pomeni, da si daljše odsotnosti z dela ne bodo mogli privoščiti. Morda pa je čas, da razmislimo o svojih navadah. Če odgovarja meni, da lahko odklopim od vsakdanjih obveznosti, potem bo verjetno tudi prodajalcem!?

Drži, da je veliko poklicev, ki poznajo 24 urni delavnih vseh 365 dni v letu. Vendar moramo ločiti, kdaj je to nujno in kdaj gre zgolj za ugoditev željam in kapricam posameznikov.

To je zgolj in samo moje razmišljanje....morda pa se mi pridružite...

 

Tina

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij