Aktualno
ZUNANJE JASLICE PRVIČ NA MELINCIH
ZUNANJE JASLICE PRVIČ NA MELINCIH

V soboto, 22. decembra smo na Melincih prvič postavili zunanje jaslice.

Zamisel se je utrnila članom kulturno umetniškega društva in projekt je dozoreval skozi vse leto. Pred nekaj meseci so zagnani posamezniki zavihali rokave in pričeli z uresničevanjem ideje...rezultat njihovega dela je na ogled ob cerkvi na Melincih. V priloženih fotografijah lahko vidite nekaj utrinkov priprave in nato tudi večernega dogajanja.

Na kratko o jaslicah...

Krščansko izročilo v pisani besedi ali preko umetniških upodobitev skozi celotno zgodovino pripoveduje o Kristusovem rojstvu, sv. Frančišek Asiški pa velja za tistega, ki je prvi postavil zamisel in upodobitev božičnega dogodka. Sprva je bila postavitev hišnih jaslic v domeni plemstva in bogatih družin, kasneje pa so jih dobili tudi preprosti ljudje. Postavitev jaslic v družinskem krogu nosi sporočilen pomen povezanosti družine, saj je eden najbolj zaželenih in veselih dogodkov krščanske tradicije pri nas. Jaslični prizori in različne kulturno pogojene postavitve upodabljajo božične dogodke, kot jih opisuje evangelij, ljudska domišljija in krajevne šege pa so dodale nove elemente. (Besedilo je delno povzeto po knjigah p.dr. Leopolda Grčarja Jaslice in Nika Kureta Jaslice na Slovenskem.)

Hvala vsem, ki ste pripomogli k uresničitvi zamisli. Vsaka oblika pomoči, vsak prispevek ali zamisel je bila dobrodošla. Obljubljamo, da se bomo za vse vas, ki obiskujete naše dogodke, trudili tudi v prihodnje.

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij