Aktualno
VESELI VEČER S KUD GORIČKO
VESELI VEČER S KUD GORIČKO

V soboto, 9.1.2016 je v kulturnem domu na Melincih potekal VESELI VEČER, katerega so za nas pripravili KUD Goričko iz Gornjih Petrovec.

Kulturno umetniško društvo GORIČKO iz Gornjih Petrovec ima 28 aktivnih članov, ki plešejo v folklorni skupini ali igrajo v gledališki skupini.

Folklorna skupina KUD GORIČKO deluje v današnji sestavi od leta 1993. Nastala je na osnovi folklorne skupine Gornji Petrovci, ki je bila ustanovljena 1977 leta pod strokovnim vodstvom Marije Rituper in ob pomoči profesorja Mirka Ramovša. Skupina pleše izključno izvirne svatovske goričke plese ter s tem ohranja tradicijo in običaje tega dela Goričkega in tako skrbi, da ti ne zatonejo v pozabo. Leta 2005 so na osnovi strokovne raziskave noše v domačem kraju, ki sta jo opravili Marija Makarovič, znana etnologinja in Jelka Pšajd, kustosinja Pokrajinskega muzeja Murska Sobota, izdelali nove noše, ki predstavljajo oblačilni videz iz začetka 20. stoletja. V folklorni skupini pleše 12 parov. Poleg harmonike in lončenega basa, ki sta stalna spremljevalca folklore, občasno igrata še kontrabas in šejf.

Skupina nastopa na različnih prireditvah po celotnem Pomurju, drugod po Sloveniji ter v tujini, zlasti znotraj trideželnega naravnega parka Goričko - Raab - Örség. Udeležujejo se tudi srečanj folklornih in gledaliških skupin, ki se trudijo ohraniti tradicionalne običaje in kulturo domačega kraja. Vsaj dva krat mesečno pa popestrijo večere turistom v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah.

Že vrsto let deluje znotraj društva tudi gledališka skupina, ki uprizarja izključno humoristične skeče, s katerimi na veselih večerih po Goričkem in drugod pričarajo gledalcem prijetne in vesele zimske večere. Skeče piše in režira član društva, Aleksander Ružič. Do sedaj so skupno odigrali že več kot 15 skečev.

 

Veseli večer je bil dobro obiskan, obiskovalci smo uživali v dobri uri in pol plesa in smeha. Kakor se za prave Goričance spodobi, so člani društva na Melince prišli "z doume", kar je razvidno iz fotografij v nadaljevanju.

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

KUD Goričko na Melincih

Video izsek plesne točke v kulturnem domu na Melincih.

KUD goričko na Melincih1

Video izsek plesne točke v kulturnem domu na Melincih.

KUD Goričko na Melincih2

Video izsek plesne točke KUD Goričko v kulturnem domu na Melincih.

Utrinki iz galerije fotografij