Aktualno
Koncert Gorički klantoš z gosti
Koncert Gorički klantoš z gosti

Sobota, 22.4.2017 ob 20.00, Gledališče Park Murska Sobota

Vabljeni na koncert etnoskupine Gorički klantoš z gosti Beltinska tamburaška skupina in cimbalist Dani Kolarič.

 

Gorički klantoš

Gorički klantoš

Marija Rituper, strokovna vodja

Zasedba: Boris Velner – harmonika, Mojmir Wolf – kontrabas, Zorica Vrečič – violina, Mira Huber – pevka, Boris Kočiš – glas.

Slovensko ljudsko izročilo je izjemno dragocena dediščina in pomembni so številni posamezniki, ki skrbijo, da ostaja živo tudi v današnjem času, ki ga močno zaznamuje globalizacija.

Ohranjanja prekmurskih pesmi in plesov se je lotila tudi Marija Rituper, glasbena pedagoginja in dolgoletna zbirateljica ljudskega izročila. Je ena redkih, ki je zbrala in zapisala ljudske pesmi in plese z Goričkega, najbolj severovzhodne pokrajine v Sloveniji. Pred približno dvajsetimi leti je z založbo Franc-Franc izdala zbirko ljudskih pesmi z naslovom Če bi ges bila fčelica, sočasno pa je ustanovila tudi glasbeno etnoskupino Gorički klantoš ter z njo posnela prvo zvočno kaseto z enakim naslovom.

Po daljšem premoru je glasbena skupina Gorički klantoš pred dobrimi petimi leti znova začela nastopati, tokrat v skoraj popolnoma novi godčevski in vokalni zasedbi.

Poleg znanih goričkih skladb se je lotila ljudskega glasbenega izročila iz Porabja, pa tudi pesmi madžarske manjšine v Sloveniji, ki jih pojejo v svojem narečju. Lotevajo se tudi znanih ponarodelih pesmi prejšnjega stoletja, ki jih še danes radi prepevamo.

Spletna stran: www.goricki-klantos.si 

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij