Aktualno
VELIKA NOČ - VÜZEN
VELIKA NOČ - VÜZEN

Sem majhen zajček s polno košaro dobrot in potujem naokrog. 
Tudi vas obiščem, tiho pozvonim in vam vesele velikonočne praznike zaželim!

Velika noč (Vüzen) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (žegnjajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko: suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi (remenke) so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.

Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. Zgodnje kristjane so krščevali na predvečer velike noči in tudi danes odrasle osebe običajno krščujejo na ta praznik. Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce. (vir Wikipedija)

 

Uredniki spletne strani vam želimo mirne in prijetne Velikonočne praznike!

 

Zarja velikonočnega jutra naj vas vedno znova napolnjuje z upanjem, 
da je življenje močnejše od smrti, ljubezen močnejša od sovraštva. 
To upanje pa ne osramoti, ampak daje smisel in pogum, 
da z vedrim pogledom zremo v prihodnost 
in že sedanji trenutek živimo v upanju v končno zmago življenja nad smrtjo.

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij