Aktualno
NAŠ ROJAK IZ BERLINA
NAŠ ROJAK IZ BERLINA

Naš rojak gospod Alojz Ozmec, kateri redno spremlja dogajanje v domači pokrajini tudi preko spletne strani, nam je posredoval zapis in fotografije s sejma v Berlinu.

 

Internationale Grüne Woche (letos med 15. in 24.01.2016) je največji svetovni sejem prehrane, kmetijstva in vrtnarstva povezan z vsako letnim GLOBAL FOOD FORUM-om. 

INTERNATIONAL GREEN WEEK je bil prvič prirejen leta 1926 in bo leta 2016 to že 81. IGW.  To je največji svetovni in hkrati edinstven  mednarodni sejem prehrane, kmetijstva in vrtnarstva. V začetku sejma se odvija »Global Food Forum«, ki se ga vsakokrat udeležuje več kot 80 kmetijskih ministrov z vsega sveta. Razstavljalci pridejo na IGW testirati svoje izdelke, saj sejem obišče v desetih dneh več kot 400.000 obiskovalcev. Posebno vlogo na IGW so dobili tudi obnovljivi viri, kmetijski in ekološki izdelki ter razvoj podeželja in vrtnarjenje.

 IGW gosti tako komercialno, kot nekomercialno kmetijstvo, gozdarstvo  ter urejanje okolice, še posebno  zanimiv pa je za tiste, ki delujejo na razvijajočih se trgih srednje in vzhodne Evrope.

 

Gospod Ozmec je za našo stran pripravil sledeči zapis:

V 25-letnem obdobju, kar se Slovenija samostojno predstavlja na kmetijsko živilskem sejmu (Grüne Woche) v Berlinu, je bilo naše slovensko društvo »Slovenija – Berlin« aktivno prisotno na slovenskem razstavnem prostoru. Določeno število članic in članov društva je ponudilo svojo pomoč na stojnici, folkloristi društva pa so poskrbeli za slovensko vzdušje pred slovensko stojnico. Naša društvena videosekcija, katero sem vodil, pa je ta dogodek vsako leto posnela in pripravila enourno tv oddajo, ki je bila nato predvajana na berlinski kabelski televiziji in nekaterih regionalnih tv postajah v Sloveniji.

Po ugasnitvi društva »Slovenija – Berlin« v letu 2013 je ugasnila tudi aktivna prisotnost v Berlinu živečih rojakov na predstavitvah RS v Berlinu. Ker moja prostovoljna in brezplačna dejavnost, s katero sem želel pomagati k boljši prepoznavnosti naše domovine v nemškem glavnem mestu, ni bila vezana le na slovensko društvo, ampak sem v mojih tv oddajah zajel tudi pomembne dogodke drugih slovenskih ustanov kot so slovenska katoliška skupnost, slovensko – nemška družba in veleposlaništvo RS ta moja dejavnost ni popolnoma ugasnila.

 

Objavljam tudi nekaj foto utrinkov iz Berlina...novih in arhivskih...

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij