Aktualno
25. NOVEMBER MEDNARODNI DAN BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI
25. NOVEMBER MEDNARODNI DAN BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI

25. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zato leta 1960 brutalno umorjene.

 

Akciji se pridružujejo različne organizacije v Sloveniji. Čeprav večkrat poudarjamo, da smo odprta družba, pa so nekatere teme žal še vedno tabu v družbi, mednje pogosto spadajo razne oblike nasilja. Zato je pomembo o temi pisati, govoriti...

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Prva kampanja je potekala leta 1991, že leta 1997 pa so v njej sodelovale ženske nevladne organizacije v več kot 120 državah po svetu. 16 dni akcij se začne s 25. novembrom, Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.

Odkar je v letu 1999 bila izpeljana prva kampanja, ki je potekala po vsej Sloveniji, se je zavest o problemu nasilja nad ženskami zelo povečala. Uporaba različnih oblik pomoči, ki jih nudijo različne organizacije, se je povečala, tako telefonskega kot individualnega svetovanja, skupin za samopomoč, varnih hiš in drugih oblik pomoči različnih nevladnih organizacij in vladnih institucij.

Moralna dolžnost vseh, ki nasilje zaznavajo je, da nanj opozorijo. Na voljo je veliko naslovov, kamor lahko sporočimo svoja opažanja, ob tem pa lahko ostanemo tudi anonimni; pomembno je le, da posredujemo čimveč informacij. V nadaljevanju nekaj kontaktov...

SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja: 080 11 55

krizni telefon Zavod Emma (Center za pomoč žrtvam nasilja): 080 21 33

interventna št. policije 113 ali anonimni telefon policije 080 12 00

 

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij