Aktualno
AKTUALNO O KORONAVIRUSU
AKTUALNO O KORONAVIRUSU

V nadaljevanju ponovno oziroma še nekaj informacij o aktualni problematiki glede širjenja koronavirusa.

Kakor vemo, da zaradi širjenja koronavirusa v Sloveniji razglašena epidemija in skladno s tem vlada dnevno sprejema tudi določene ukrepe za zajezitev virusa. V nadaljevanju v zvezi s tem nekaj informacij:

Razlika med epidemijo in pandemijo: Osnovna razlika je preprosta – kadar epidemija nalezljive bolezni zajame človeštvo na velikem geografskem območju, to postane pandemija. Po merilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) morajo biti za to izpolnjeni naslednji pogoji: da gre za novo bolezen, da povzroča resne zdravstvene težave in se hitro širi med ljudmi.

Epidemija je sicer izraz za nenaden izbruh in hitro širjenje nalezljive bolezni v človeški populaciji, v kateri močno presega normalno obolevnost. Tako imamo zaradi koronavirusa v Sloveniji razglašeno epidemijo, na svetovni ravni pa pandemijo.

Priporočila so, da se ljudje trenutno zadržujemo več ali manj doma, da se izogibamo socialnim stikom, da se ne zadržujemo v skupinah, predvsem ne v zaprtih prostorih. Zaradi zaprtja vrtcev in šol, ko imajo naši najmlajši naenkrat več časa, tudi njim primerno pojasnimo, da naj se v večjih skupinah ne družijo, saj ravno zaradi tega ne hodijo v šolo, da ne pridejo v stik z vrstniki. Vezano na naše lokalno okolje, opažamo druženje na igrišču v špornem parku. Kakor smo vedno veseli, da je igrišče polno otrok, tako sedaj izražamo določeno mero zaskrbljenosti in apeliramo na starše, da otrokom pojasnijo nevarnost prenosa okužbe.

Marsikomu se vsi ukrepi še vedno zdijo pretirani in prenapihnjeni, strogi. Vendar še enkrat; če bomo uspeli v teh 14 dneh zajeziti širjenje koronavirusa, vedimo da je bodo tudi ukrepi postopoma odpravljali. Vsi smo odgovorni, da se življenje čimprej vrne v ustaljene tirnice. Pred nami je pomlad in tudi v našem okolju je na vidiku kar nekaj prireditev, ki bi jih želeli izpeljati. Zato sedaj "stisnimo zobe", potrpimo in skupaj premagajmo to obdobje!

Še nekaj povezav, kjer lahko - poleg seveda radia in televizije, dobite aktualne informacijie o dogajanju:

www.protikoroni.si

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.gov.si/teme/koronavirus/koronavirus-ukrepi-za-zajezitev-sirjenja/

https://www.nijz.si/

 

Vsem veliko zdravlja in dobre volje!

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij