Aktualno
SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDS-U
SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDS-U

Rdeči trak je svetovno znamenje solidarnosti z osebami, okuženimi z virusom HIV in osebami, obolelimi za aidsom.

AIDS (akvirirani imunski deficitni sindrom) ang. Acquired Immune Deficiency Syndrome, je definiran kot skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe z HIV. Okužbo lahko obvladamo, ne pa tudi ozdravimo. S tem zmanjšamo tako smrtnost kot zbolevnost ob okužbi s HIV, vendar pa so v marsikateri državi zdravila le stežka dosegljiva in za bolnike predraga. HIV in sorodni virusi se prenašajo z neposrednim stikom sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV, npr. krvjo, spermo, nožničnim izcedkom, predsemensko tekočino in materinim mlekom.

Po doslej znanih podatkih se je aids najverjetneje pojavil v podsaharski Afriki v 20. stoletju, zdaj pa ima razsežnosti svetovne epidemije. Od 5. junija 1981 do leta 2009 je zaradi aidsa umrlo okoli 30 milijonov bolnikov, kar pomeni, da je aids med najbolj uničujočimi epidemijami v zapisani zgodovini. Samo leta 2005 je aids zahteval nekje med 2,4–3,3 milijona življenj, od tega več kot 570.000 otrok. V letu 2007 je na svetu živelo 33,2 milijona okuženih in za posledicami aidsa je umrlo istega leta 2,1 milijona ljudi (nekoliko več od celotnega prebivalstva Slovenije), od tega 330.000 otrok. Več kot tri četrtine smrtnih primerov je bilo v podsaharski Afriki. Čeravno lahko z zdravili upočasnimo in vsaj za določen čas zaustavimo potek bolezni, ne obstaja nobeno zdravilo, ki bi okužbo odpravilo, in ne cepivo, ki bi pred njo ščitilo.

1. december je dan, ki spomni in poudari na številna prizadevanja, ki potekajo skozi vse leto, da bi se povečal pretok informacij in izkušenj ter socialne tolerance. Svetovni dan aidsa prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni.

Rdeča pentlja je simbol podpore in solidarnosti, ki jo z nošenjem sporočamo obolelim in prizadetim.

Predvidoma je v Sloveniji še vedno s HIV okužena manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev, vendar število okuženih s HIV v Sloveniji narašča. V obdobju zadnjih desetih let (2004–2013) je bilo prepoznanih 406 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 22 bolnikov z aidsom.

 

PRENAŠAJ SPOROČILO, NE VIRUSA!

 E-novice

Želite prejemati E-novice in obvestila KS Melinci ?

Utrinki iz galerije fotografij